Selecteer een pagina

Manuele therapie

Locaties: Henry Hagalaan en Prins Bernhardlaan

De manueel therapeut, specialist in gewrichten

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie voor mensen met ernstige gewrichtsklachten. Een manueel therapeut kan de gewrichten van zijn patiënten beter laten werken en tegelijkertijd hun lichaamshouding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt hij een aantal specifieke technieken, zowel tijdens het onderzoek als bij de behandeling.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een studie voor manuele therapie heeft gedaan. Daardoor heeft hij extra kennis opgebouwd over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder die van de wervelkolom dan een algemeen fysiotherapeut. Hierdoor kan hij patiënten met complexe problemen behandelen, die bijvoorbeeld onvoldoende effect hebben bij de algemeen fysiotherapeut. 

Voorbeelden van de ingewikkelde klachten die een manueel therapeut behandelt zijn: 

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht of veranderd bewegen van delen van de wervelkolom 
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen 
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen 
  • hoge rugklachten al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn 
  • klachten aan heup, knie of enkel 
  • klachten aan schouder, elleboog of pols 

Patiënten voelen vaak direct effect van de behandeling. Ze kunnen zich soepeler bewegen en hebben minder pijn.
De manueel therapeut helpt hen herstellen door ze tevens gerichte oefeningen te laten doen en adviezen te geven over gezond bewegen.

In onze praktijk is er een intensieve samenwerkingsrelatie tussen de manuele therapeut, algemene fysiotherapeuten, bekkenfysiotherapeuten en de psychosomatisch fysiotherapeut i.o.

 

Bekijk meer

Kaakklachten of craniofaciale therapie

De craniofaciaal therapeut richt zich op gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het gebied van de kaak, schedel en aangezicht.

Dry Needling

Dry Needling is een behandelvorm waarbij een dunne ‘droge’ acupunctuurnaald  kortdurend wordt ingebracht op een specifieke plaats in de spier, zodat een langdurige en intense spierontspanning optreedt.

Medical Taping

De Medical Taping Methode (MTM of MTC) is ontwikkeld in de jaren zeventig en kan worden gebruikt als ondersteuning bij de behandeling van de fysiotherapeut.

Oefenzaal

Soms geven wij u de gelegenheid om
deze oefeningen na een aanleerperiode
bij ons in de oefenruimte uit
te voeren.