Selecteer een pagina

Bekkenfysiotherapie

Locaties: Henry Hagalaan en Scheepswerf

De bekkenfysiotherapeut, specialist in bekken en bekkenbodem

Bekkenfysiotherapie is sinds december 2003 een erkende specialisatie binnen de algemene fysiotherapie (net als de manuele therapie en psychosomatische fysiotherapie).

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten met een erkende, geaccrediteerde opleiding op het gebied van het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik, bekken en lage rug bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.

Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd. Steeds zal de aandacht gericht moeten worden op de interactie tussen de deelgebieden (bekkenbodemproblematiek, bekkenpijnklachten, en begeleiding van de pre- en postpartum periode)

De registratie bekkenfysiotherapie kan alleen behaald worden na het volgen van een 3-jarige post-HBO-opleiding (Master).

Andere benamingen (zoals bekkentherapeut, bekkenbodemtherapeut, fysiotherapeut met specialisatie bekkenbodemproblematiek e.d.) worden gehanteerd door fysiotherapeuten die een aanvullende cursus in dit aandachtgebied hebben gevolgd. Dit zijn dus geen geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.
 

Voor verdere informatie kunt u ook kijken op www.bekkenfysiotherapie.nl

 

Bekijk meer

DiastaseNetwerk

Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren groter is dan normaal spreekt men van een (rectus) diastase. Een diastase kan diverse oorzaken hebben en leidt soms tot klachten.

Functionele Echografie

Echografie geeft de mogelijkheid om ‘real time’ de ligging en werking van structuren in beeld te brengen. Dit geldt ook voor inwendig gelegen structuren zoals de bekkenbodemspieren.

Bekken(bodem)Check

De bekken(bodem)check bestaat uit een screeningslijst en
een consult door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
De vragenlijst kan je online vinden en invullen.

Inwendig onderzoek Bekkenfysiotherapie

Inwendig onderzoek wordt gebruikt om het functioneren van de bekkenbodemspieren nauwkeurig te bepalen.
De bekkenbodemspieren liggen immers inwendig.