Selecteer een pagina

Inwendig onderzoek Bekkenfysiotherapie

 

Waarom inwendig onderzoek
Inwendig onderzoek wordt gebruikt om het functioneren van de bekkenbodemspieren nauwkeurig te bepalen. De bekkenbodemspieren liggen immers inwendig. Bij dit
onderzoek wordt onder andere gekeken naar de spanning van de spieren in rust, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid van aanspanning en ontspanning, mate van ontspanning en de reactie van de spieren bij persen en hoesten. Met de onderzoekgegevens kan het vervolg van het behandelplan worden opgesteld.

Het inwendig onderzoek
U ligt bij dit onderzoek op de rug (vaginaal) of op de zij (anaal) met de benen gebogen.

Eerst wordt de bekkenbodem en de bewegingen van de bekkenbodem zorgvuldig bekeken. Vervolgens vindt een vaginaal of anaal inwendig onderzoek plaats met 1 of 2 gehandschoende vingers.

Dit onderzoek wordt gedaan onder de volgende voorwaarden:

  • Als de patiënt toestemming geeft
  • Indien het noodzakelijk is en van te voren besproken is
  • Onder hygiënische omstandigheden door een bevoegd bekkenfysiotherapeut
  • Indien er geen sprake is van menstruatie of zwangerschap

Myofeedback meting
Het kan ook nodig zijn om de spierfunctie met apparatuur te meten, de zogenaamde myofeedback meting. Dit gebeurt altijd in overleg.

Hierbij wordt een persoonsgebonden probe vaginaal of anaal ingebracht. Deze probe meet  de elektrische activiteit van de bekkenbodemspieren, welke zichtbaar wordt gemaakt op een beeldscherm. Dit onderzoek geeft vaak meer duidelijkheid over de kwaliteit van de bekkenbodemspieren.

De kosten van de probe
Bij de meting van de bekkenbodem spierfunctie met myofeedback is een probe noodzakelijk. De beroepsvereniging van bekkenfysiotherapeuten (NVFB) adviseert om een probe persoonsgebonden te gebruiken. Dit betekent dat iedereen een eigen probe moet aanschaffen.

Onze praktijk heeft de probes op voorraad en de kosten worden met u verrekend via een machtigingsformulier. De kosten van een probe ligt tussen de € 20,- en € 55,- en worden door sommige zorgverzekeraars vergoed. U moet dit zelf bij de zorgverzekeraar declareren.

Myofeedback therapie
Myofeedback kan na de meting ook gebruikt worden als behandelmethode.

De activiteit van de bekkenbodemspieren wordt immers zichtbaar gemaakt. Zo kunt u samen met de therapeut tijdens de behandeling op het beeldscherm onder andere zien of u krachtig genoeg aanspant, voldoende uithoudingsvermogen heeft en of u voldoende loslaat.

Probe thuis bewaren
U kunt de myofeedback apparatuur niet mee naar huis nemen. We vragen u wel om uw eigen probe zelf in bewaring te nemen en bij de volgende behandeling weer mee te brengen. U kunt de probe in het bijgeleverde plastic verpakking bewaren. Bewaar de probe altijd buiten bereik van kinderen en dieren en niet in de keuken.

Wilt u, in verband met de hygiëne, bij dit onderzoek zelf een badlaken en een handdoek meebrengen?