Selecteer een pagina

Zwachtelen of ambulante compressietherapie

 

Wat is ambulante compressietherapie?
Ambulante compressietherapie, beter bekend als zwachtelen, wordt gebruikt bij patiënten met een vochtophoping (oedeem) in arm of been. Om de arm of het been worden stevige zwachtels aangelegd. Door de druk van de zwachtel wordt de afvoer van het teveel aan vocht gestimuleerd.


Behandeling

Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken moeten de zwachtels dag en nacht blijven zitten. Houd er rekening mee dat de zwachtels niet nat mogen worden. Als u een wond heeft, worden de zwachtels na iedere wondbehandeling opnieuw aangelegd. Als u geen wond heeft, mogen de zwachtels een aantal dagen achter elkaar blijven zitten. Indien de zwachtels gaan afzakken, kan dit betekenen dat uw arm of been al dunner is geworden. De zwachtels moeten dan opnieuw worden aangelegd.

Door het zwachtelen kunt u in eerste instantie meer pijnklachten krijgen. Deze pijn wordt minder als u beweegt. Als de pijnklachten niet verminderen met bewegen, is het noodzakelijk dat de zwachtels worden verwijderd. Iets blauwe verkleuring van de tenen of vingers is normaal na het zwachtelen. De blauwe kleur moet verdwijnen als u beweegt.


Oefeningen

Ambulante compressietherapie is het meest effectief wanneer u veel beweegt en

oefeningen doet. Uw fysiotherapeut zal u vertellen welke oefeningen u het best kunt doen.


Na de behandeling

Als het teveel aan vocht uit uw arm of been verdwenen is, worden daarna vaak therapeutisch elastische kousen aangemeten. Deze kousen zullen ervoor zorgen dat uw arm of been slank blijft. Draag de kousen overdag. U mag deze ’s nachts afdoen.


Hoe lang duurt de behandeling?

Er is geen sprake van een standaard aantal dagen of weken dat er gezwachteld wordt. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt, zodat een adequate therapeutische elastische kous (TEK) kan worden aangemeten. Dat kan bij de ene patiënt twee weken duren en bij de andere patiënt vier of meer weken. Belangrijk is om goed vast te stellen

wanneer er voldoende afname is van oedeem en er geen volumevermindering meer te verwachten is. Tot die tijd is zwachtelen noodzakelijk.


Belangrijk
Neem contact op als:

  • u merkt dat het vocht snel wegtrekt uit de arm of het been, waardoor de zwachtels los gaan zitten.

Neem contact op en haal de zwachtels van de arm of het been als:

  • u merkt dat u veel pijn heeft als de zwachtels om uw arm of been zitten en dit niet wegtrekt tijdens bewegen;
  • als uw tenen of vingers blauw of wit verkleuren en dit niet wegtrekt bij bewegen;
  • als u last krijgt van benauwdheid.


Wat kost deze behandeling?

Ambulante compressietherapie is onderdeel van uw oedeemfysiotherapie behandeling, waarvan de vergoeding plaatsvindt via uw basisverzekering (m.u.v. de eerste 20 behandelingen: hiervan vindt de vergoeding plaats uit het aanvullende pakket indien u voldoende budget heeft, of via een nota). Er worden geen extra kosten bij u in rekening gebracht als u met ambulante compressietherapie wordt behandeld. Wel kan u gevraagd worden om zelf het bandagemateriaal bij de apotheek te halen.