Selecteer een pagina

Medical Taping kan oplossing
bieden bij hooikoorts

 

Circa 20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts, de klachten starten meestal in het voorjaar. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam met een soort overreactie. Hierbij gaan de slijmvliezen veel meer slijm produceren. Mensen ervaren verschillende symptomen zoals: verstopte neus/loopneus, niesbuien, jeukende c.q. rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn veelgehoorde problemen. In sommige gevallen ervaren mensen zelfs het hele jaar klachten.

Medical Tape bevat geen medicinale toevoegingen en toch blijkt uit twee inventarisaties (pilots in 2016 en 2017) dat 84% verlichting ervaart door Medical Taping bij hooikoortsklachten. Het antwoord op de vraag hoe dat kan, lijkt vooral te zitten in de sederende werking die Medical Tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?
Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bijbehorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten.

Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In het lichaam bestaan segmentale relaties. Er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone ’s van de longen in het bindweefsel liggen met name hoog en midden op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.

De parasympatische aansturing verloopt over de 10e hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke zwevende langste hersenzenuw, ontspringt uit de hersenstam en heeft vertakkingen naar vitale organen in het lichaam. De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.

Mechanische verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia komt voor in verschillende structuren en diktes, het is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans.

De fascia bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

 

Bron: fysiotape.nl