Selecteer een pagina

COPD en sporten

 

Mensen met astma en/of COPD kunnen, met uitzondering van de risicogroepen, in aanvalsvrije perioden aan alle sporten deelnemen. Belangrijk is dat wordt begonnen met een goede warming-up. Tijdens het trainen, dienen de oefeningen een aëroob karakter te hebben. Sporten met een gelijkmatige intensiteit zijn geschikt. Ook is het belangrijk voldoende rust tussen oefeningen te nemen.

In het algemeen is bij astma tussen de aanvallen de longfunctie ongestoord. Sport is tijdens klachtenvrije perioden daarom heel goed mogelijk. Sporten tijdens een verergering van de astma dient te worden afgeraden. Aandachtspunt is wel dat bepaalde vormen van sportbeoefening een aanval kunnen provoceren. In zo’n geval treedt een zogenaamde inspanningsastma op.

Zwemmen geeft het minst aanleiding tot inspanningsastma. Inspanningsastma kan in al die sporten optreden waar op hoge intensiteit en/of onder koude omstandigheden wordt gesport. Dit geldt niet alleen voor schaatsen, langlaufen, skiën, maar ook voor hardlopen, wielrennen, voetbal en hockey.

Zolang mogelijk door de neus of door een sjaal ademen bij koud weer en sport is een zinvolle methode om astma-aanvallen te voorkomen. Ook sporten op grote hoogte (>2000 meter) kan door het optreden van inspanningsastma tot levensbedreigende situaties leiden voor de sporters en diens medesporters, zoals bijvoorbeeld bij alpinisme, parachutespringen, ballonvaren, zweefvliegen en deltavliegen.

Bij COPD – een vorm van chronische verstopping in longen en luchtwegen zoals chronische bronchitis en emfyseem – is ook tússen klachtenperiodes de longfunctie gestoord. Er zijn COPD-patiënten voor wie lichamelijke inspanning een risico kan zijn.

Mensen met COPD kunnen het beste kiezen voor sporten, waarbij men de intensiteit gemakkelijk kan aanpassen, zoals fietsen, wandelen en zwemmen. Ook volleybal, (tafel)tennis, gymnastiek en technische atletieknummers komen in aanmerking.

In het pollenseizoen kunnen, wanneer iemand hiervoor overgevoelig is, buiten- en veldsporten leiden tot een grote allergeenbelasting. Dit hoeft echter geen reden te zijn niet een van deze sporten te beoefenen, omdat pollen in het pollenseizoen niet te vermijden zijn. Paardrijden dient in geval van overgevoeligheid te worden vermeden.

Voor meer informatie over deze beperking, kijk ook bij: Longfonds, https://www.longfonds.nl

Ook wij kunnen door onvoorziene omstandigheden verhinderd zijn. Denkt u er daarom aan veranderingen in uw telefoonnummer of emailadres aan ons te melden?