Selecteer een pagina

Bekken(bodem)check

 

  • Wil je weten hoe het met je bekken of bekkenbodem is na de bevalling?
  • Twijfel je of je de oefeningen goed uitvoert?
  • Kan je weer starten met je (sport/werk) activiteiten na de bevalling?

Op deze vragen kan de bekken(bodem)check antwoord geven. 

Wat is de bekken(bodem)check?
De bekken(bodem)check bestaat uit een screeningslijst en een consult door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. De vragenlijst kan je online vinden en invullen: NVFB (bekkenbodemcheck.nl)

Uit deze screeningslijst volgt een advies op maat:

1. Groen: je hebt geen klachten en loopt geen risico op latere leeftijd klachten te krijgen je kunt folders met oefeningen vinden op de website.
2. Rood: je hebt klachten en/of loopt risico later klachten te krijgen > je krijgt het advies een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut voor onderzoek en behandeling.
3. Oranje: je hebt weinig klachten, maar wel risico dat je die later zou kunnen  ontwikkelen > advies is een afspraak te maken voor een bekken(bodem)consult. 
 
Wat wordt er gedaan?
In het bekken(bodem)consult wordt de screeningslijst besproken en zullen er aanvullende vragen worden gesteld. Dan wordt onderzoek gedaan naar rug/bekken/buik en/of worden de bekkenbodemspieren beoordeeld (vaginaal en/of anaal inwendig onderzoek, eventueel aangevuld met een meting met echo of myofeedback). Zo krijgen we nauwkeurige informatie hoe je bekken en bekkenbodem ervoor staan na de zwangerschap en bevalling.
 
Wanneer kan ik dit onderzoek laten doen?
De bekken(bodem)check kan tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling plaatsvinden.
 
Wat zijn de kosten?

De bekken(bodem)check duurt 60 minuten. Als uit het onderzoek blijkt dat vervolgafspraken nodig zijn, dan kunnen de kosten via de verzekeraar worden gedeclareerd (indien je voldoende aanvullend verzekerd bent). Als het onderzoek geen vervolg heeft, zal je de kosten zelf moeten betalen.

De zorgverzekeraar vindt namelijk dat dit onderzoek niet onder ‘zorg’, maar onder ‘preventie’ valt. De kosten voor de Bekken(bodem)check zijn 100,00 euro; je krijgt hiervoor een factuur.